Te

Te framställs av växten Camellia sinensis. Alla typer av te är nyttiga eftersom plantans blad är fulla av antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler.

Earl_Grey

– SVART TE –

Efter plockningen skär eller krossar man bladen innan de tillåts oxidera. Därefter torkar man teet. De nyttiga ämnena i teet sägs kunna hjälpa till att skydda mot bl.a. hjärt- och kärlsjukdomar. Indien, Kina, Sri Lanka och Kenya är de största producenterna av svart te.

– GRÖNT TE –

Efter plockningen upphettas bladen genom ångning eller stekning i några minuter för att förhindra oxidation, därför får teet en lite mer vegetabilisk smak. Därefter rullas och torkas bladen. Teet innehåller rikliga mängder nyttiga ämnen, framför allt katechiner, antioxidanter och även en mindre mängd vitaminer och mineraler. Grönt te innehåller naturliga antihistaminer.

– OOLONG TE –

Teet får oxidera (mellan 10-70%) något innan processen avbryts genom upphettning. Sägs ligga mellan gröna och svarta teer. Smaken beskrivs som blommig. Det är huvudsakligen de lite större tebladen som plockas till oolongte, tack vare det innehåller oolongte relativt lite koffein. Många oolongteer kommer från Taiwan.

– VITT TE –

Teet varken ångas eller steks utan torkas direkt efter skörd, därför kan tebladen bli lätt oxiderade. När bladen inte bearbetas behåller de sin ursprungliga form och mycket av de nyttoämnen som finns naturligt i te. Det vita teet innehåller därför mer antioxidanter och andra näringsämnen än andra teer. Den högsta kvaliteten av vitt te görs av teblad som skördas precis innan tebladen ska slå ut.

– ROOIBOS – RÖTT TE –

Rooibos är ett örtte som växer i Sydafrika. Drycken framställs på samma sätt som teblad. Bladen plockas, strimlas och lämnas att jäsa i rullar eller nedgrävda i jorden, för att slutligen torkas. Rooibos innehåller bl.a. zink, magnesium, kalcium, mangan och fluor. Det påstås förhindra uppkomst av allergi, lindra kolik, asma, hösnuva, eksem och sömnlöshet. Rooibos innehåller inget tein (koffein).

TH7
TH6
TH5