Svart Te

90 % av allt te som dricks i västvärlden är svart. Svart te får sin karakteristiska färg och smak genom att det efter plockningen oxideras. De nyttiga ämnena i svart te sägs kunna hjälpa till att skydda mot bl.a. hjärt- och kärlsjukdomar. Indien, Kina, Sri Lanka och Kenya är de största producenterna av svart te. Svart te som inte är smaksatt får oftast namn efter den region det härstammar ifrån.

Earl_Grey– SVARTA NEUTRALA TEER –

SRI LANKA – CEYLON

Ceylon FOP   
Sri Lanka är världens fjärde största teproducent och tack vare det heta klimat kan tebladen plockas året om. FOP är ett typiskt ceylonte som är medelstark i färg och med mild smak. Det består av stora, rullade blad med den klassiska astringensen, friskheten och citruskaraktären som teer från Sri Lanka har.

Ceylon FP 
Ceylonte är en klassisk tesort som har odlats i århundranden. Teet anses exklusivt och har en lätt citruskaraktär. Här har man använt pekoebladet på tebusken som är varsamt rullat vilket ger en fyllig, fruktig och blommig ton. Medelstark färg och smak.

Ceylon FBOP
Ett kraftfullt te med mörk, gyllene färg. Bladen på FBOP är små och brutna vilket innebär en starkare och fylligare smak. Teet innehåller en del knoppar som ger det en nötigare karaktär. Drick med mjölk på engelskt vis eller njut av den långa eftersmaken som den är. 

INDIEN

Assam (FTG)FOP1
Assamområdet i nordöstra Indien är den största teproducerande regionen i världen med ca 500 000 ton per år. Det är fuktigt i luften och riktigt med nederbörd. Teet odlas i dalar och kallas därför låglandste. Tack vare teets kraftiga smak passar det utmärkt att drickas som det är eller som bas i blandningar. Det har en rik, fyllig smak och tydlig maltkaraktär. TGFOP1 betyder att hela blad har använts och har ett stort innehåll av de allra bästa knopparna.

Assam Golden GFBOP
Småbladigt låglandste med kraftig smak och maltkaraktär. Teet innehåller mycket knoppar, tippy, vilket innebär god kvalitet. Kan drickas både med och utan mjölk.

Assam CTC(BOP)
Ett te med intensiv, stark smak och mycket maltighet. CTC betyder krossa, riva och rulla, vilket är en tillverkningsmetod för att få ut så mycket smak som möjligt av teet. Kan drickas både med och utan mjölk.

Assam Namdang
Ett mycket finskuret te av CTC typ. Teet har krossats, rivits och rullats för att ge mycket smak. Kraftig te med len och mild eftersmak.

Darjeeling TGFOP1
Darjeeling kallas för teernas champagne, kanske för att många tycker att Darjeeling är världens finaste te eller för att aromen har en viss blommighet med toner av muskatdruvor. Ett klassiskt höglandste från Himalayas sluttningar med mild, men ändå distinkt smak.

Darjeeling First Flush
Exklusivt Darjeelingte med en lätt, angenäm och blommig smak. Ett aromatiskt te där endast bladen från den första plockningen på året har använts, first flush. Endast två unga blad och tidig knopp plockas. Teet är bara lätt oxiderat och kan därför ha en grönare färg. 

KINA

Keemun FOP
En kinesisk klassiker med tradition från den gamla kejsardynastin. Teet är känt för att ha en mild, jordig och något rökig ton med len eftersmak. Man kan känna en hint av både sötma och kakao.

Yunnan FOP 
Kinesiskt te från provinsen Yunnan. En storbladig, mild variant, men ändå smakrikt och fylligt med blommig humlekaraktär. Kan dra lite länge utan att bli beskt. Mustig och lång eftersmak.

Rosente
Högkvalitativa Rosen Congou kommer från Kina och har smaksatts och dekorerats med vackra rosenblomsblad. Fantastisk doft! Rosente sägs kunna hjälpa till med sömnproblem, ångest, oro, pms och klimakteriebesvär. 

Lapsang Souchong
Lapsang sägs ha kommit till av att man under Qingdynastin i Kina försökte korta av torkningsprocessen genom att torka tebladen över eldar. Det storbladiga teet får en fyllig, kraftig röksmak eftersom det röks över brinnande tallved. Den karaktäristika doften påminner om tjära och rökig whiskey. 

Pu Erh 1st grade
Pu Ehr odlas i sydvästra Kina där teträdet ursprungligen växte vilt. Ett lagrat te med positiva och hälsofrämjande effekter. Vinner på att lagras länge då det ökar i smak och näringsinnehåll. Färgen är rödbrun och doft och smak skiljer sig mycket från andra tesorter. Säljs i lösvikt.

AFRIKA

Afrikanskt Blomte
Ett kraftigt kvalitetste från Kenya med fin och naturlig tesmak och blomknoppar från själva tebusken. En viss touch av sötma och kryddighet.  

– OOLONG TEER –

Tie Kuan Yin Superior
Ett oolongte från Fujian i sydvästra Kina. Delvis oxiderat och ligger mellan ett svart och grönt te. Man använder huvudsakligen de lite större tebladen som innehåller lite mindre koffein. Mycket fin sortering med toner som drar sig åt magnolia och mandel. Tebladen kan med fördel användas flera gånger.

Formosa Fine Oolong
Högklassig oolong från Taiwan med mjuk och behaglig smak samt söta toner av nöt och aprikos. Medeloxiderat och ligger lite närmare ett svart te i smaken. Ett riktigt hantverk där bladet rullas och knådas. Oolongteer innehåller antioxidanter som sägs kunna stabilisera blodtryck och hjälpa till med matsmältningen. 

– SPECIALBLANDNINGAR –

Ryskt te
Te som traditionellt bryggs på samovar, men går naturligtvis att brygga i en kopp eller kanna på vanligt vis. Karaktären är mjuk, fyllig med en lätt sötma. Teet kan med fördel dra lite längre, ca 8-10 minuter.  

Morning Tea   
Vår egna blandning av väl avvägda, storbladiga Ceylon- och Darjeelingteer som ger ett utmärkt frukostte. Ett bra sätt att starta dagen, tycker vi!

English Breakfast
En klassisk blandning av småbladiga teer från Sri Lanka och Indien. Kraftfull smak som trots sitt namn kan drickas vid alla tidpunkter på dagen. Passar utmärkt att drickas med mjölk om man önskar.

Irish Breakfast
Robust, kraftfull färg och smak. Innehåller teblad från Sri Lanka och Assamprovinsen i Indien. Irish Breakfast innehåller ofta krossade teblad, vilket ger mer styrka till teet.

Afternoon tea
Vår egna högkvalitativa blandning av storbladiga teer från Yunnan, Sri Lanka och Assam. Lagom att avnjutas när du behöver piggas upp på eftermiddagen. Ett givet inslag på Afternoon tea menyn! 

– SMAKSATTA SVARTA TEER–

Ahmods hemlighet
Frisk citrusblandning som passar utmärkt som frukostte eller drick den som den är och känn den uppiggande smaken. Innehåller grapefrukt, bergamott, apelsin och citron.

Apelsin
Apelsin och citrusskal.

Aprikos
Rund fruktsmak av aprikos, persika och solrosblommor.

Björnbär
Björnbär, svartvinbärsblad.

Black tea white knights
Skivor och bitar av hallon, kokosrasp, minimaränger och rosor. Krämig och oj så god!

Blodapelsin
Blodapelsin, citron, apelsin, grapefrukt, citrusskal och safflor.

Blåbär
Hela blåbär och fläderbär.

Blåbärscheesecake 
Ett härligt efterrättste med smak av blåbär, yoghurt och vanilj. Dekorerad med gröna malvablad och blåklint.

Bubbel Grädd
Te smaksatt med bubblande druva och grädde.

Calypso
Tropisk fruktblandning med bl.a. aprikos, ananas, jordgubb och svartvinbär. Blomblad från blåklint och rosor.

Chai Masala
Kraftigt, kryddigt och uppiggande te med kardemumma, kanel, ingefära, nejlika och svartpeppar. Passar utmärkt som bas i Chai Latte.

Chai Goa Goa
Kryddigt te med cassiakanel, kardemumma, ingefära, apelsinskal, rosépeppar och vanilj. Smaksatt med söt mjölk.

Choklad Chilli
Bitar av choklad och chili.

Chokladmint
Te smaksatt med choklad och pepparmint. Påminner i smaken om ”After Eight”.

Citron
Te smaksatt med citron och citrusskal.

Cream
Te med rund, söt smak av grädde.

Creamy Berry
En blandning av svart och vitt te. Härlig smak av bär och blommor såsom nypon, fläder, tranbär, blåbär, hibiskusblomma, blåklintsblomblad samt amarant.

Drömkola
Precis som namnet säger, en dröm av kola och karamell.

Earl Grey
En riktig klassiker! Te smaksatt med bergamott.

Earl Grey blå blom
Earl Grey te med blåklint.

Earl Grey de Luxe
Ett förstklassigt te smaksatt med den finaste bergamott. Kraftigare smak än vanlig Earl Grey.

Earl Grey Cream
Earl Grey te med rund smak av grädde.

Earl Grey French
Earl Grey med en fransk touch av malva, hibiskus, rosenblad och solrosor. Med smak av mango.

Earl Grey Special
Earl Grey med smak av apelsin, citrongräs och jasminblommor. Dekorerad med blåklint.

Earl Grey Koffeinfri  NYHET!
Ett välsmakade Earl Grey te fritt från koffein.

Top Earl Grey Majestic
En mycket kraftfull Earl Grey med distinkt smak. Lyxigt smaksatt med bergamott av yppersta kvalitet. En Earl Grey för den kräsne tedrickaren.

Farbror August
Te med härligt tropisk smak av papaya, ananas, apelsin och cocos som ger en spännande kombination. Dekorerad med citrusskal.

Fläder
Te smaksatt med fläder och fläderblommor.

Granatäpple Hallon
Te fyllt med superbär. Söt smak av granatäpple, nypon, goji, hallon, havtorn, hibiskus och guaranafrön.

Grape
Te smaksatt med grapefrukt, citron och passionsfrukt.

Grapefrukt Ingefära
Härlig friskhet möter kryddig ingefära. Innehåller bitar av ingefära och citron.

Gute
En gotländsk klassiker med fruktig smak. Granatäpple, citrusskal, lakrits och solrosblommor ingår.

Göta Kanal
Te med frisk smak av bär och citrus. Hallon, citron, granatäpple, svartvinbärsblad, citrusskal, ringblommor och solrosor.

Hallon
Te som innehåller hallon och svartvinbärsblad.

Hallon Moringa  NYHET!
Smak av hallon, fläder, hallonbalsamvinäger, moringablad och malva. Trädet moringa är rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter. 

Hjortron
Te med smak av hjortron från de norrländska myrerna. Len, kolaliknande eftersmak.

Ingefära
Uppfriskande och kryddig smak av ingefära. Innehåller bitar av ingefära.

Irish Cream
Te med smak av choklad och grädde. Innehåller kakaonibs.

Jordgubb
Te med jordgubb och svartvinbärsblad.

Jordgubb Fläder
Te med smak av fläder och jordgubbar. Somrigt och sött te som håller året om!

Kanel
Te med behaglig kanelsmak och med små kanelbitar.

Kokos
Te med kokosflingor.

Krydd
Te med mustig smak av pomerans, apelsinskal och nejlika.

Kvitten
Te med smak av kvittenäpple och med citrusskal.

Kärlekste
Te med smak av fläder, kvitten och grädde. Vackert dekorerad med sockerhjärtan.

Körsbär
Te med smak av körsbär och vildkörsbär som ger en fruktig och nötig karaktär.

Körsbär Persika Vanilj
God kombination av fräsch körbärssmak, söt persika och rund vanilj.

Lakrits
Te med smak av svart lakrits, kanel och stjärnanis. Dekorerad med kamomill och blåklint.

Lingon Havtorn
Te med smak av lingon, havtorn och tranbär. Innehåller även solrosblad och björnbärsblad.

Lime
Te smaksatt med lime samt citrusskal.

Lyckliga Stunder
Te med rund och söt smak av kvitten, persika och grädde. Innehåller apelsinblommor.

Mambo Jambo (Sunny Peach)
Populär sort med en spännande kombination av fruktiga smaker såsom persika, papaya, aprikos, blå malva, solrosblomma, vinbär, hallon och smultron.

Mammas Mirakel
Svart te smaksatt med kvitten, fläder och grädde. Innehåller solros och safflorblommor.

Mandelte
Te med smak av mandel. För tanken till mandelkubb.

Mango
Te med fruktig smak av mango, passionsfrukt och ananas. Dekorerad med ringblommor och mangobitar.

Mint
Te blandat med pepparmyntsblad. Frisk och uppiggande.

Mors lilla Olle
Ett te med smak av blåbär, tranbär och grädde.

Needwoods Läckerhet
Personalens favorit. God kombination av jordgubb, vanilj, rabarber, grädde, kardemumma och kanel.

Nått Nytt
Fyllig blåbärssmak i en härlig twist med ingefära. Dekorerad med blåklint och solrosblad.

Passionsfrukt
Te med frisk smak av passionsfrukt. Innehåller ringblomma.

Pavlova
Marängdessert i en tekopp! Rund smak av jordgubb, tranbär, kakaosmör, vanilj och grädde i kombination med frisk citron och citrusskal.

Pimpinella
Mustig smak av anis. Innehåller anisfrön. För dig som älskar Pernod.

Pirum Päron
Smaksatt med härliga päron. Innehåller bitar av päron och äpple samt safflor.

Polkagris
Jordgubbsbitar och mint. Perfekt för alla gottegrisar!

Rabarber Grädde
Te med frisk smak av rabarber och en mjuk smak av grädde.

Red and black bliss  NYHET!
Spännande kombination av jordgubb och lakritsrot.

Rom
Te från Kina och Rwanda med romsmak.

Saffran
Te smaksatt med saffran och en gnutta grädde.

Skärgårdsdröm
Smak av havtorn och citrus. Dekorerad med ringblomma och safflor.

Smultron
Te smaksatt med skogssmultron och jordgubb samt torkade svartvinbärsblad.

Studio 54
Ett glamoröst te med smak av jordgubb, mousserande vin och grädde. Dekorerad med solrosblomma och blåklint.

Svarta Madam
Te smaksatt med hallon, lakrits och citron. Dekorerad med hallonbitar, citronskal och hallonblad.

Svartvinbär
Klassiskt te med smak av svartvinbär och svartvinbärsblad.

Stormvarning
Ett mustigt svart te med smak från äpple, kanel, nejlika, citrusskal, vanilj och apelsin.

Södermalmsblandning
En klassisk och populär blandning av tropiska frukter som rundas av med vanilj. Innehåller även citrusskal, rosenblad, ringblommor och blåklint.

Tant Augusta
Smaksatt med tropiska frukter och apelsin. Har en mjuk eftersmak av kokos.

Tranbär
Ett te med smak av tranbär.

Tropicana
Ett fruktigt te med passionsfrukt, aprikos, persika och vanilj. Innehåller ringblommor, rosenblad och blåklint.

Vanilj
Te med härligt mjuk vaniljsmak.

Vintersaga
Te smaksatt med citron, apelsin, äpple och kanel.

Visby
Te smaksatt med rabarber, grädde, passionsfrukt och rosenblad.

Viol
Te med smak av viol. Dekorerad med blåklint.

Äpplete
Svart te med frisk äppelsmak, kvitten och vanilj. Med torkade äppelbitar.